Het Project
Geschiedenis
Sikait
Conservatie
Steun
Dia Show
Contact


De gedeeltelijk bedolven toegang tot de kleine tempel


Het front met de nieuwe steunmuren


De toegang aan de voet van de rots


300 meter ten zuiden van de grote tempel is zo'n twee meter boven de wadi vloer een kleine tempel in de rotswand uitgehouwen. Ooit bezat het een front met drie toegangen, elk bekroont met een zonneschijf geflankeerd dor twee cobra's met faraokronen. Guiseppe Belzoni zag in 1818 een nog vrijwel intacte inscriptie boven de toegang. Deze Romeinse inscriptie uit de 3e eeuw n.Chr. is waarschijnlijk aangebracht naar aanleiding van een grondige aanpassing van een oudere mijntoegang, graftombe of tempel. Het is een verklaring van de opdrachtgever, waarin de goden worden opgenoemd waaraan de tempel is gewijd, ook de naam van de stad komt er in voor:
"...en aan onze Vrouwe Isis van Senskete (Sikait)…en aan Apollo, en aan alle andere goden die bij hen in het heiligdom zijn...".
Tegenwoordig is het merendeel van deze inscriptie vernield of gestolen, vrijwel het gehele front van deze tempel is het slachtoffer van vandalisme geworden. Om de restanten van de tempel te behoeden voor instorting zijn tijdens het winterseizoen van 2003 enkele steunberen van lokale steen gebouwd.

CONSERVATIE: de kleine tempel
bescherming
Administration Building
de huizen
kleine tempel
grote tempel