CURSUSSEN VOOR VOLWASSENEN     CURSUSSEN VOOR KINDEREN     LEZINGEN     RONDLEIDINGEN     REIZEN     SCHOOLPROJECTEN     PUBLICATIES     ARCHEOLOGISCH ONDERZOEK

 

 

Publicaties

Startpagina

 

Home     Nieuws     E-mail   

ANSICHTKAARTEN 'NOMADEN TUSSEN NIJL EN RODE ZEE'

 

In het zuidelijke deel van de oostelijke woestijn in Egypte leven de zogenaamde Ababda-nomaden. De nomaden kennen een bijzondere leefwijze, waarbij de natuurlijke omgeving een belangrijke rol speelt. Ver verwijderd van de moderne samenleving houden de Ababda zich vast aan oude rituelen, zoals het maken van een mattenhuis, het bakken van brood in het zand van de woestijn of het zetten van djabana (verse gemberkoffie), waarvoor de nodige ervaring en enkele attributen vereist zijn, zoals een brander voor de verse koffiebonen, een stamper en vijzel, een vuurwaaier en natuurlijk de traditionele, bolvormige koffiepot. Hoewel een deel van de Ababda inmiddels in Egyptische dorpen is gevestigd, trekt een ander deel nog steeds in kleine groepjes met hun schapen, geiten en kamelen rond. Om hun ‘schepen van de woestijn’ op te tuigen beschikken de Ababda over schitterend versierde zadels (soms voorzien van struisvogelveren, kaurischelpen, kraaltjes en knoopjes), gevlochten zadelbanden, fraai versierde leren beenlappen en bijvoorbeeld decoratieve zadeltassen. En over decoratief gesproken: de Ababda bezitten ook de meest prachtige sieraden, amuletten en kledingstukken, die, zoals de traditie dat voorschrijft, vaak van moeder op dochter worden overgedragen.

 

In het kader van de tentoonstelling ‘Nomaden tussen Nijl en Rode Zee’ (Wereldmuseum Rotterdam), verscheen er bij Per-Anch een setje van vijf ansichtkaarten met afbeeldingen van de Ababda nomaden:

1. Vrouw in rode chalaga (Arab Saleh, 2001)

2. Meisje met geit (Manazig, 1999)

3. Man op kamelenmarkt (Shelateen, 2001)

4. Broer en zus (Arab Saleh, 2001)

5. Mansoer na zijn middaggebed (Berenike, 2000)

 

 

 

 

 

 

De foto’s werden genomen door Hendrikje Nouwens toen zij opgravingswerkzaamheden verrichtte in de oostelijke woestijn van Egypte. De kleurrijke kaarten, die voor iedere gelegenheid gebruikt kunnen worden, zijn gemakkelijk te bestellen door contact op te nemen met Hendrikje Nouwens. Leuk om te versturen, nog leuker om cadeau te geven!