Het Project
Geschiedenis
Sikait
Conservatie
Steun
Dia Show
Contact

"Bij zijn zoektocht naar mijnen in dit gebied kwam mr. Cailliaud bij toeval uit bij Sakiat-Minor, gelegen in een vallei, enkele mijlen zuidelijk van de berg Zabara…Het is een dal omgeven door hoge rotsen. De rotshellingen rond deze plaats vormen een amfitheater…Hoog op de hellingen bevinden zich meerdere mijnen uit de Oudheid…"

Giovanni Belzoni

Narrative of the Operations and Recent Discoveries within Pyramids, Temples, Tombs, and Excavations in Egypt and Nubia (1820)



De grote tempel van Sikait, getekend door Cailliaud


In 1816 zond Mohammed Ali, de heerser van Egypte, de jonge franse mineraloog Frederic Cailliaud naar de Oostelijke Woestijn met de opdracht om winstgevende zwavelmijnen uit de oudheid op te sporen. Cailliaud vond slechts uitgeputte mijnen, maar zijn kennis van de antieke literatuur bracht hem bij Gebel Zabara, het legendarische Smaragdus Mons van de Romeinen. Zijn enthousiaste verslag en een handvol smaragden bracht de Pasja er toe om Cailliaud opnieuw uit te zenden, ditmaal met een groep mijnwerkers en een militair escorte. In december 1817 vond de fransman zuidelijk van Gebel Zabara een verlaten oude stad. De mijnexpeditie bleek een grote mislukking, en binnen een jaar werd het project gestaakt. Het nieuws van de ontdekking van de stad, door sommigen onjuist geïdentificeerd als de stad Berenike, was echter de aanleiding voor de zoektocht van een sceptische Belzoni naar het echte Berenike. De Italiaanse ontdekkingsreiziger en archeoloog Belzoni bezocht de verlaten stad in oktober 1818, slecht enkele dagen voor zijn ontdekking van Berenike, en stelde vast dat Cailliaud een stad met de naam Sikait had gevonden.

Geschiedenis: de herontdekking van Sikait
oude teksten
smaragd in de oudheid
Cleopatra
herontdekking